Plienková torta krok za krokom

Hľadáte jedinečný a praktický darček pre nastávajúcich rodičov a ich bábätko? Potom je plienková torta ideálnou voľbou! V tomto článku vás krok za krokom prevedieme jej výrobou.

Plienková torta nielen poteší oko, ale obsahuje aj dôležité veci, ktoré sú užitočné pre každé novorodeniatko.

Čo budete potrebovať

Najdôležitejšou súčasťou plienkovej torty sú samozrejme plienky. Počet plienok závisí od veľkosti torty: pre stredne veľkú tortu odporúčame približne 60 plienok. Použite veľkosti 1 a 2, pretože novorodenci z najmenších plienok rýchlo vyrastú. Budete potrebovať aj gumičky, ktoré obopnú každú plienku, ako aj širšie gumičky, ktoré budú držať vrstvy torty pohromade. Vrstvy však môžete pohodlne zviazať aj stužkou alebo použiť oboje.

Na zabezpečenie stability použite kruhovú podložku vyrezanú z kartónu alebo lepenky. Priemer kruhovej dosky by mal byť približne 30 cm. Ako podperu pre tortu môžete použiť napríklad rolku papierového uteráka alebo nejakú inú dlhú kartónovú rolku, prípadne môžete jednotlivé poschodia spojiť drevenými špajdľami. Na výzdobu budete potrebovať rôzne stuhy, cumlíky, dojčenské fľaše, plyšové hračky a iné doplnky alebo hračky vhodné pre bábätká. A budete potrebovať aj nožnice a celofán na balenie.

Zoznam:

- plienky veľkosti 1 a 2 (cca 60 kusov)
- malé gumičky (cca 60 kusov)
- širšie gumičky (cca 6 kusov) alebo saténová stuha
- kruhová podložka (priemer cca 30 cm) vystrihnutá z kartónu
- drevené špajdle
- farebné stuhy na zviazanie jednotlivých vrstiev a na ozdobu
- celofán (na balenie)
- nožnice
- cumlíky, dojčenské fľaše, plyšové hračky atď. na dekoráciu

Ako na to

Ak máte všetko potrebné, môžete začať stavať. Najprv vytvorte vrstvy torty. Začnite tou najväčšou, prízemnou, a postupujte nahor. Všetky plienky jednu po druhej pevne zrolujte a omotajte ich malými gumičkami. Potom vytvorte spodné poschodie tak, že ich spojíte väčšou gumičkou, ktorú zamaskujete saténovou stuhou. Rovnako postupujte aj pri ďalších vrstvách plienkovej torty. Vrstvy spojte tak, že nimi prevlečiete špajdľu. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili plienky.

Výber a umiestnenie dekorácií

Po zostavení plienkovej torty môžete prejsť k fáze zdobenia - výberu a umiestneniu dekorácií. Vyberte dekorácie, ktoré nejakým spôsobom súvisia s očakávaným bábätkom, rodinnými zvykmi alebo jednoducho zvoľte tému. Farebné stuhy, malé plyšové hračky a doplnky pre bábätká, ako sú cumlíky, malé ponožky a výrobky na starostlivosť o bábätká, sú krásne doplnky, ktoré budú nielen ozdobou, ale môžu slúžiť aj ako praktické darčeky.

Tieto prvky opatrne umiestnite medzi vrstvy obkladu alebo ich pripevnite na vonkajší obvod. Je dôležité používať také spôsoby upevnenia, ktoré zabezpečia, že ornamenty zostanú na svojom mieste, ale dajú sa potom ľahko odstrániť. Nezabudnite, že hoci je plienkový koláč dekoratívny, ozdoby musia byť čisté a bezpečné.

Najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť

Najčastejšie chyby pri robení plienkovej torty sa týkajú jej štruktúry a vzhľadu. Mnohí „cukrári“ sa stretávajú s problémami s jej stabilitou. Preto je dôležité zabezpečiť, aby bol základ pevný. Použite základnú dosku vystrihnutú z kartónu alebo lepenky a v prípade potreby medzi jednotlivé poschodia opatrne vložte ďalšie špajdle. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili alebo nepoškodzovali plienky.

Ďalšou častou chybou je použitie príliš veľkého množstva ozdôb, ktoré zakryjú korpus torty a spôsobia, že bude vyzerať ako hromada neporiadku. Buďte striedmi a dekorácie vyberajte opatrne. Mali by sa hodiť k téme a dodať torte jemné čaro bez toho, aby na seba príliš upozorňovali.

Vyhnite sa tiež používaniu zbytočne veľkého množstva ozdobných stúh. Ozdoby a vrstvy musia byť pripevnené opatrne, aby nedošlo k poškodeniu plienok, ktoré musia zostať pre dieťa bezpečné. Nezabudnite, že prax robí majstra. Nenechajte sa odradiť, ak váš prvý pokus nebude dokonalý! Výroba plienkovej torty môže byť zábavná!

 Navod na pl dort do textu (1)

Rôzne témy

Drobné ozdoby umožňujú vytvoriť jedinečný darček pre novorodenca a budúcich rodičov. Ich výber môže vychádzať z rodinných zvykov, ale môže odrážať aj len všeobecnú tému bábätka. Môžete si vybrať klasické farby, t. j. ružovú alebo svetlomodrú, ale môžete zvoliť aj neutrálne farby, napríklad zelenú alebo žltú. Na tortu s morskou tematikou plienok použite dekorácie v tvare morských hviezdic, mušlí a plachetníc, zatiaľ čo na tortu s prírodnou tematikou zvoľte ako základnú vrstvu figúrky zvierat a umelú trávu.

Skúste sa inšpirovať ročnými obdobiami, rôznymi sviatkami alebo kultúrnymi tradíciami budúcich rodičov, to všetko môže dať plienkovej torte jedinečný dizajn. Uprostred všetkého tohto kreatívneho šialenstva je však veľmi dôležité zachovať jeho praktickosť, najmä zabezpečiť, aby všetky plienky zostali použiteľné a aby sa výzdoba dala bezpečne a ľahko odstrániť.

Balenie a preprava

Bezpečné balenie a šetrná preprava zaručia, že darček, ktorý ste vyrobili so starostlivosťou a láskou, dorazí v perfektnom stave. Preto sa pred zabalením uistite, že všetky ozdoby sú pevne pripevnené a torta je vyvážená. Na zabalenie je najlepšie použiť priehľadný celofán alebo veľké priehľadné darčekové vrecko. Celofán opatrne oviňte okolo torty a zaistite ho stuhou alebo páskou, aby sa na torte nepohyboval. Ak bude torta cestovať ďaleko, vložte ju do krabice.

Prečo sú plienky Muumi Baby najlepšie na výrobu plienkovej torty?

Plienky Muumi Baby sa vyznačujú nielen štýlovým dizajnom, ale aj vysokou kvalitou a šetrnosťou výroby k životnému prostrediu. Ponúkajú bezpečnú alternatívu pre citlivú detskú pokožku a zaručujú vynikajúcu savosť, čo je pre rodičov dôležité. Navyše vyzerajú úžasne, takže plienkový koláč vyzerá zábavne.

Výberom plienok Muumi Baby dávate najavo, že vám záleží na bezpečnosti a pohodlí vášho dieťaťa, a zároveň vyjadrujete svoju zodpovednosť voči prírode a životnému prostrediu.